5 elektromos jármű ajándékba

A környezettudatosság jegyében egyre népszerűbbé válnak hazánkban is az elektromos közlekedési eszközök. Ezek előnyei, hogy nem csak hogy káros anyag kibocsátás nélkül, de rendkívül csöndesen is közlekedhetünk. Ma már számos ilyen elektromos közlekedési eszköz közül választhatunk, akár magunk számára, akár ajándékba. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk 5 elektromos járművet ajándékba.

Milyen elektromos járművek közül válogathatunk:

Az elektromos rásegítésű, vagy meghajtású közlekedési eszközök terén ma már számos típussal és variációval találkozhatunk, melyek között mindenki megtalálhatja a maga számítását. Az ilyen különleges eszközök ára bár ma még magasabb, mint a hagyományos közlekedési eszközöké, de amennyiben sikerül megbízható, minőségi eszközt választanunk, az hosszú távú megoldást kínálhat számunkra, ami könnyen meg is térülhet.

Alapjában véve az alábbi elektromos járművekkel találkozhatunk ma már:

  • pedelec kerékpárok
  • elektromos kerékpárok
  • elektromos robogók
  • elektromos triciklik
  • elektromos rollerek
  • elektromos autók

1, Pedelec kerékpárok

Az úgynevezett pedelec elektromos kerékpárok kizárólag tekeréssel működnek, amelynek hatására bekapcsol a villanymotor, így képes szinte teljesen helyettesíteni az emberi erőkifejtést. A gyakorlatban ez úgy néz ki, mintha egy széken ülve a levegőben tekernénk, így utánozva a kerékpározás műveletét. Amennyiben abbahagyjuk a tekerést, pár másodpercen belül a villanymotor is kikapcsol.

Sebesség tekintetében ezek a járművek képesek, 25 km/h-al haladni, maximálisan pedig 300W teljesítmény érhető el vele. Többségünk Li-ion akkumulátorral van felszerelve, 24V, 36V és 48V-os kivitelben.

A pedelec elektromos kerékpárt előnye, hogy jogosítvány és sisak nélkül is használhatjuk, de még kötelező felelősségbiztosítást sem kell kötnünk rá, így kényelmes és biztonságos eszköz lehet bárki számára.

2, Elektromos kerékpárok

Az elektromos kerékpár kategóriába azon kétkerekű, villanymotorral rendelkező járművek tartoznak, amelyeknek maximális teljesítménye 300W, tervezett legnagyobb sebességük pedig nem haladja meg a 25 km/h-át. Ezek a közlekedési eszközök általában 180-300W villanymotorral készülnek.

Ez a típus szintén olyan elektromos jármű fajta, ahova jogosítvány szintén nem szükséges, ugyanakkor fontos, hogy bukósisak és kötelező biztosítás viszont szükséges, amikor gázkarral használjuk a járművet.

3, Elektromos robogók

Az elektromos robogók esetén két nagy kategóriát különböztethetünk meg, melyek az alábbiak:

Előbbi kategóriába azok a villanymotorral hajtott járművek sorolhatók, amelyeknek teljesítménye 300 és 4000W között van, tervezett legnagyobb sebességük pedig nem haladja meg a 25 km/h -át. Ezek tehát bárki számára használható járművek, de fontos, hogy bukósisak és kötelező felelősségbiztosítás is szükséges a jogszerű használathoz.

4, Elektromos triciklik

Az elektromos triciklik azok számára kínálnak ideális megoldást, akik szeretnének élni az elektromos járművek adta lehetőségekkel, de a két keréken utazást kevésnek érzik, a négy kerék pedig már túl sok lenne számukra. A három kerekes megoldásnak hála ezek a járművek stabil utazási lehetőséget biztosítanak, főképp idősek és mozgásukban korlátozottak számára.

5, Elektromos rollerek

Az elektromos rollerek leginkább az elektromos robogók jogosítvány nélkül vezethető verzióikhoz hasonlíthatók, hiszen teljesítményben és végsebességben is ugyanazon határok között mozognak. Ennek köszönhetően ideális megoldást nyújtanak a városi közlekedésben való részvételhez.

Összegezve

Az elektromos járművek terén tehát jó pár választási lehetőségünk van, ha egy ismerősünk, vagy hozzátartozónkat szeretnénk meglepni egy minőségi elektromos közlekedési eszközzel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*