Kerékpárt férfinak ajándékba

A jó idő közeledtével egyre többen kapják elő a bicikliket, akár munkába menet, akár kisebb kirándulásokhoz.  Ez az időszak pedig jó lehetőséget kínálhat arra is, hogy valamely szerettünket meglepjük akár egy ajándék kerékpárral is. Egy kerékpárt férfinek ajándékba kiválasztani azonban nem egyszerű. Az alábbiakban ehhez is segítséget nyújtunk.

Miért érdemes kerékpárt vásárolni ajándékba?

Alapjában véve egy kerékpár számos funkciót elláthat mindennapjainkban, melynek a közlekedéshez bármilyen köze lehet. A hétköznapokban például ideális alternatívát nyújthat a megszokott közlekedési eszközök helyett, mint amilyen a gépjármű, vagy épp a tömegközlekedés.

Emellett azonban az aktív, sortosabb életvitelhez is hozzásegíthet minket, hiszen kerékpáros túrákat is szervezhetünk baráti társaságokkal, családtagjainkkal. Ehhez persze egy olyan bringa is dukál, ami terepviszonyokkal is meg tud birkózni, de ha kell a városban is kényelmes haladást tesz lehetővé. Éppen emiatt kell kifejezetten odafigyelni vásárláskor, kifejezetten akkor, ha ajándékba vásárolnánk az adott kerékpárt.

Hogyan vásároljunk kerékpárt ajándékba?

Egy kerékpár vásárlásához, ha ajándékba adnánk, bizony több tényezőt is figyelembe kell vennünk, de ez nem biztos, hogy mindig olyan egyszerű. Egy kerékpár ugyanis nem a legolcsóbb kategóriába tartozó értéktárgy, így néha még akkor is bajba kerülhetünk ,ha magunknak vásárolnánk.

Milyen személynek vásárolnánk?

Az első és legfontosabb szempont, hogy milyen típusú embernek ismerjük azt, akinek ajándékba vennénk a kerékpárt. Városi bringások például leginkább csak munkába járáshoz, kizárólagosan rövid távú közlekedésre kellhet majd a bringa.. Számukra az úgynevezett városi (City) kerékpárok a legmegfelelőbbek.

Az úgynevezett fitnesz bringások a trekking, azaz a túrakerékpár lehet ideális választás. Ennek oka, hogy kényelmes, egyenesebb háttal lehet rajta ülni, valamint a váltó áttételtartománya szélesebb, így lazább talajra, aszfaltra is kiváló. Vastagabb gumival szerelik fel, mint a városi bringákat. Tehát egy trekking kerékpár férfiaknak ajándékba akkor lehet jó választás, ha sportcélokra, városban és terepen egyaránt használná az illető.

Érdemes még megemlíteni ezen a téren a hobbi kerékpárosokat, akik ha mennek, akkor elsősorban terepre mennek. Számukra kirándulási célból a Mountain Bike, vagyis hegyikerékpár lehet a legjobb választás.

Mekkora vázat válasszunk?

A felhasználási terület kiválasztását követően tudunk támpontot adni a megfelelő méretek kiválasztásához. A férfi kerékpárok vázméretei szerencsére széles skálán mozognak, így akár két méteres testmagassághoz is találhatunk megfelelő férfi kerékpárt, de természetesen az alacsonyabb férfiak is találhatnak számukra megfelelő méretű kerékpárt a mai kínálatban

Megfelelő felszereltség kiválasztása

A vázméret után fontos lehet a kerékpár felszereltségének kiválasztása is. Rövidebb távokra például egy 1 sebességes kontrás vagy agyváltós 3-7 sebességi fokozattal bíró bicikli is ideális lehet. Hosszabbtávra, túrázáshoz vagy sportoláshoz a láncváltós hajtásrendszert érdemes választani, ezeknek a hasznos sebességfokozat-tartománya ugyanis sokkal nagyobb, mint az agyváltós kerékpároknak.

Ideális kerékméret megválasztása is

Az országúti és crosstrekking túrakerékpárok kerékméretei nem változtak az idő folyamán, ezért ezek esetében továbbra is a vázméret és a felszereltség lehet döntő a választásban. A MTB férfi kerékpároknál legalább 5-féle kerékméret közül választhatunk kerékpározási stílusunk, magasságunk és pénztárcánk figyelembevételével. Hagyományosnak nevezhetőek a 24-es és 26-os kerékméretű férfi kerékpárok, sport célra 27,5-os; és 29-es kerékméret közül érdemes választani, figyelembe véve az adott illető stílusát és fizikai adottságát (magasságát) is.

Összegezve

Egy férfi ismerősünk számára tehát nem egyszerű kerékpárt vásárolni, de ha a fenti néhány vásárlási szempontot eszünkbe véssük, akkor könnyebben megtalálhatjuk az ideális választást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük