A cipőfűzők története

Ha hirtelen egyik reggelre eltűnnének a cipőfűzők a világról, akkor alighanem maga a világ is megállna egy rövid időre. A cipőfűzők ugyanis apró, bár fontos kellékei mindennapi rutinunknak és munkafolyamatainknak. Éppen ezért, az alábbi cikkben kicsit részletesebben is foglalkozunk a cipőfűzők történetével, hogy így mi is jobban megismerhessük ezt a mindennapi és nélkülözhetetlen használati tárgyat.

Cipőfűzők a történelemben

A számunkra ma ismert cipőfűző kínálata roppant szélesnek tűnhet, hiszen számos anyagból, különböző méretekben és színekben készülhetnek. Az ideáig vezető út, azonban igen hosszú volt, és a cipőfűzők történelme egészen időszámításunk előtti időkig vezethető vissza.

A cipőfűző története szorosan kötődik a lábbeli történetéhez és ahhoz, hogy hogyan rögzítették azt a különböző kultúrákban és korszakokban.

Mezopotámiában, például Kr. e. 1600 és 1200 között az Irán határában élő hegyi emberek a mokaszinhoz hasonló, burkolt bőrből készült puha cipőt viseltek.

Az egyiptomiak szövött nádból kezdtek cipőt gyártani már Kr. e. 1550-ben. Cipőként viselték, csónak alakúak voltak, és hosszú, vékony nádból készült hevederek voltak, amelyeket ugyanabból az anyagból szélesebb szalagok borítottak. Az ilyen stílusú cipőket még a XIX. Században is gyártották.

Időközben Kínában a kenderrétegekből készült cipők, Kr. e. utolsó évszázad körül, a steppeléshez hasonló folyamatban készültek, és dekoratív, valamint funkcionális varrással voltak ellátva.

Az első cipőfűzők megjelenése

Lábbelik terén azonban úgy gondolják, hogy a római szandál az első kifejezetten a lábhoz tervezett lábbeli. A parafa talppal és bőrszíjakkal vagy fűzéssel készített szandálok férfiak és nők esetében azonosak voltak. Ezeknek a lábhoz való megfelelő rögzítéséhez mindenképp szükséges volt valamilyen fűző alkalmazására, ami így már mindenképp tekinthető a cipőfűzők ősének.

A mai értelemben vett cipők és csizmák a középkorban jelentek meg és ezeket gombokkal vagy bőrszalagokkal erősítették meg a lábon. A szalag befűzésére szolgáló nyílásokat kezdetben kézi varratokkal szegélyezték, a fémgyűrű csak az 1840-es években jelent meg.

Az 1860-as évekre az oldalfűzővel ellátott lapos, négyzet alakú orrú cipők terjedtek el, amikben így már a ma is ismert cipőfűzők kaphattak helyet. Ennek a kialakításnak a nagy előnye nem csak a stabilabb tartás, jobb egyensúly biztosítása volt hanem az is, hogy a cipő eleje így szabadon maradhatott a díszítéshez.

Cipőfűző színek jelentése

Vannak olyanok, akiknek a cipőfűző kiválasztásakor nem az az elsődleges szempont, hogy illik-e a szín a cipő színéhez. Bár régebben a cipőfűző színének nem volt másodlagos jelentése, ma már bizonyos körülmények között (például skinhed csoportoknál) a fűző színe fontos üzenetet hordozhat.

Éppen emiatt ha bakancsot hordunk, megjelenésünk pedig az úgynevezett skinheadekére hajaz, ezzel azonban semmit sem kívánunk üzenni, legjobb ha fekete fűzőt fűzünk be: ez mindenhol a semlegességet jelenti (ráadásul “alapfelszerelés” a legtöbb lábbelihez).

Kék cipőfűző jelentése

A kék színű cipőfűző viselése általában a rendőrellenesség jele; aki ilyet visel, az keresi az összetűzés lehetőségét a hatósággal. Az Egyesült Államok bizonyos részein szintén a rendőrgyűlölők fűzik a bakancsba a kéket.

Piros cipőfűző jelentése

A piros cipőfűző is különböző jelentésekkel bírhat. Politikai értelemben viselve baloldali kötődést jelent, kommunista vagy anarchista beállítottságúak hordják. Magyarországon is inkább a punkok fűznek piros fűzőt. Bonyolítja a képet, hogy az Egyesült Államok nyugati partvidékén a piros cipőfűzőt a neonácik fűzik a bakancsba, Európában viszont éppen az antifasiszták.

Sárga cipőfűző jelentése

A sárga cipőfűzőt az USA nyugati partvidékén streetpunkok vagy az OI-skinheadek hordják, a keleti parton viszont a rendőrgyűlölet kifejezéseként fűzik be. Európa egyes részein pedig annak a jele lehet, hogy viselője fokozottan agresszív.

Zöld cipőfűző jelentése

Zöld cipőfűzőt a legtöbb helyen a zöldek, azaz a környezetvédő bőrfejűek hordanak, az Egyesült Államok nyugati partvidékén pedig a munkásosztályból származó skinheadek, akik az eredeti, brit skinhead-eszméket vallják.

Fehér cipőfűző jelentése

A fehér cipőfűző a kezdetekben a skinheadek egyik legfontosabb alapelvére, az összetartozásra, összetartásra utalt, ma már főleg a rasszista boneheadek viselete, a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti. Egyes csoportoknál a városi legenda szerint csak az fűzhet fehér fűzőt a bakancsába, aki már ölt embert.

Rózsaszín cipőfűző jelentése

Ha rózsaszín fűzőt választunk bakancsunkba valamilyen megfontolásból, nem árt tudni, hogy a legtöbb helyen azt jelenti, a viselő homoszexuális, vagy a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése ellen harcol.

Összegezve: A cipőfűző tehát a történelem során nem csak praktikumot jelentett a cipőhordásban, hanem mára már másodlagos üzenet értéke is lehet bizonyos körökben. Éppen ezért nem csak a fűző mérete, hanem anyaga, alakja és már színe is roppant sokat nyomhat a latba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*