A 8 legszükségesebb kerti szerszám családi háznál

A családi házak körül mindig van mit tenni-venni. Ehhez azonban mindenképp jó, ha kéznél vannak a megfelelő szerszámok. Persze szerszámból is ezer és egy fajtával találkozhatunk és mindegyiknek megvan a maga célja, felhasználási területe. A széles kínálatban való eligazodáshoz, mi most összegyűjtöttük az 8 legszükségesebb kerti szerszámot családi házzal rendelkezők számára.

1, Ásó

Ásó használatával a talaj felső rétege levegőhöz jut, és a csapadék is könnyebben talál utat magának. Emellett a felásott talajba ültetett növények gyökere jobban át tud hatolni a földben, könnyebben fel tudja venni a vizet és a szükséges tápanyagokat, és az ilyen talajban sokkal intenzívebben fejleszt gyökeret a növény.

Ásás közben a gyomokat is könnyebben el tudjuk távolítani, illetve az ásással együtt tudjuk a talajba forgatni a növények fejlődéséhez szükséges komposztot és trágyát is.

Bár a kerti szerszámok árai igen változóak, ám érdemes jó minőségű ásót beszereznünk, amelynek évekig hasznát vehetjük. Ehhez célszerű olyan ásót vennünk, amelyen van taposóperem, mert ezzel könnyebben tudjuk az ásót a talajba nyomni, és ráadásul megkíméli a cipőnket is az ásó szélétől.

2, Kapa

A másik legfontosabb talajlazító kerti szerszám a kapa. Sok fajtája létezik, de elsődleges feladatuk a növényállomány gyommentesítése és a talaj egyenetlenségeinek kiigazítása.

Kiskertekben elterjedt még a rotációs kapa használata is, amelynek elsősorban a vetés előkészítésekor vehetjük nagy hasznát, és nem utolsó szempont, hogy sok időt, energiát és derékfájást spórolhatunk meg vele.

3, Lapát

A lapát a felesleges földet, vagy a komposztot segíthet egyik helyről a másikra átemelni, de olykor más feladatokra is használhatjuk. Lehetőleg olyan lapátot vásároljunk, amely ránézésre masszívnak, tartósnak tűnik, és kényelmesen tudjuk a kezünkbe fogni.

4, Gereblye

A gereblyének legfőképp a vetőágyak előkészítésénél, illetve a vetőmagok talajba dolgozásánál vesszük a legnagyobb hasznát. A fagereblyék előnye, hogy rendkívül könnyűek, így a munkát is azzá teszi, viszont kevésbé tartós, a fémgereblyével szemben. Amennyiben fémgereblyét vásárolunk, mindenképpen olyan típust válasszunk, amelynél a gereblye feje egy darabból készült, hiszen ez tartósabb kivitelnek mondható.

5, Talicska

A kerti munkákhoz érdemes talicskát is beszereznünk. Egy talicska meglétének előnyei főként akkor mutatkozhatnak meg, ha például földet vagy nehezebb tárgyakat kell kicsivel messzebb szállítanunk. Ilyenkor egy talicska megóvhat minket a felesleges tehercipeléstől.

6, Öntözőkanna

Az öntözőkanna egyaránt készülhet fémből és műanyagból is. Utóbbiak előnye, hogy jóval könnyebbek, a fémkannák viszont tartósabbak. Érdemes többféle méretben beszerezni őket, hiszen van hogy egy 2 literes kanna is elég, de nagyobb öntözéshez egy 5-10 literes kanna is kellhet.

7, Metszőollók

A metszőolló szintén nagyon fontos kerti szerszám. Az egyszerűbb kialakítású metszőollók többnyire olcsók, és ezek is megfelelnek a lágy szárú fűszernövényekhez. A jó minőségű metszőollóval viszont könnyebb a munka, és nem csak a fűszerkertben, hanem akár a gyümölcsfák metszéséhez is használhatjuk őket, cserébe viszont természetesen jóval drágábbak.

8, Védőkesztyű

A kerti munkákhoz gyakran szerezhetünk kisebb horzsolásokat, sérüléseket. Ezt elkerülendő érdemes kezünket védőkesztyűvel védeni, ami ráadásul abban is segít, hogy tisztán tarthassuk a kezünket.

Összegezve: A fenti néhány kerti szerszám tehát mondhatni nélkülözhetetlen, ha szeretnénk gyorsan, hatékonyan és problémamentesen végezni dolgunkat a kertben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*