2019-02-24 ingatlan-ajandekozas

Ingatlan ajándékozás

Az egyenes ági rokonok (pl. szülő – gyermek, nagyszülő – unoka) között az ingatlan ajándékozás 2013 óta illetékmentes. Arra figyelni kell azonban, hogy oldalági rokonokra nem vonatkozik az illeték mentesség (pl. testvérek között). Ugyancsak illetékmentesen ajándékozhatnak ingatlant egymásnak a házastársak, de élettársaknak már fizetniük kell az illetéket.

Ebben a cikkben a legfontosabb jogi tudnivalókat említjük meg.

Ingatlan ajándékozás részletei

Ingatlan ajándékozás esetében az ajándékozási szerződést minden esetben írásba kell foglalni, azaz szerződést kell írni róla, amit egy ügyvédnek vagy egy közjegyzőnek hitelesítenie is kell. Ezzel az ajándékozási szerződéssel be kell jegyeztetni az ajándékozást a földhivatalban is.

Ha a tervezett ingatlan ajándékozásnál nem esünk bele az ingyenességbe, akkor az illeték mértéke 9%. Lényeges még, hogy nem csak ingatlan, hanem haszonélvezet ajándékozása is illetékfizetési kötelezettséggel jár.

Hagyatéki eljárás során is lehet ajándékozni. Ekkor az örökös a megszerzett örökségét vagy annak egy részét ajándékozza el a törvényben meghatározott lehetséges személyekre (egyenes ági rokon). Például, ha örököl valaki egy lakást, azt még a hagyatéki eljárás során a gyerekének ajándékozhatja.

Kiskorú gyermek még a gyámhivatal engedélyével sem ajándékozhat ingatlant a szüleinek. Ebben az esetben mindenképp adásvétel kell történjen.

Ingatlan ajándékozás megtagadása

Az ingatlan ajándékozás teljesítésének megtagadására akkor kerülhet sor, ha az ajándékozó bizonyítani tudja, hogy  a szerződés megkötése után saját körülményeiben, vagy a megajándékozotthoz fűződő viszonyában olyan lényeges változás állott be, mely miatt a szerződés teljesítése már nem várható el tőle. Itt lehet szó például vagyon- vagy jövedelemvesztésről, vagy az ajándékozottal való kapcsolat megromlásáról.

Ajándékozott ingatlan visszakövetelése

Az elajándékozott ingatlant később is vissza lehet követelni, ha a szerződéskötés után olyan változások történnek az ajándékozónál, hogy a változások miatt az ajándékozó létfenntartása érdekében szüksége van az ingatlanra, és ez nem veszélyezteti a megajándékozott létfenntartását. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.

 

Összegezve

Különleges és egyedi ajándék az ingatlan. Biztosan nagy örömet is szerzünk vele, de a jogi hátterét mindenképpen ismerni kell előtte, hogy ne érjen meglepetés!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.