2018-12-08 ekszer-keszites-hazilag

Ékszerkészítés házilag

Mit tegyünk, ha egyedi, személyre szabott ajándékkal szeretnénk meglepni barátnőnket, lányismerősünket, hölgy családtagjainkat, kolléganőinket?
Készítsünk számára mi magunk ékszert. A legszebb ajándék az, amit saját kezűleg, szívvel-lélekkel készítünk. Abban mi magunk is benne vagyunk, a szeretetünk, kreativitásunk, időnk, figyelmünk. A házi készítésű ékszer a legbecsesebb ajándék lehet a megajándékozott számára. Biztosak lehetünk abban, hogy mástól nem kap ilyet.

Nem is olyan bonyolult saját kezűleg ékszert készíteni, mint azt elsőre gondolnánk. Csak egy kicsi fantázia, türelem és kézügyesség kell hozzá. Számtalan módszerből, alapanyagból válogathatunk. Készíthetünk otthon nyakláncot, karkötőt, gyűrűt, medált vagy akár szettet is.

Mutatok néhány inspiráló ötletet.

 1. Készítsünk gyöngy ékszert házilag

A gyöngy ékszer nemcsak különleges alkalmakkor, de hétköznapokon is elegáns viselet és rendkívül egyszerű az elkészítése. Változatos alapanyagokból, különböző méretű, formájú fűzhető gyöngyszemekből készíthetünk házilag gyöngy ékszert. A legkifinomultabb a kagylógyöngy, de választhatunk különböző csiszolású üveg, kristály, shamballa, porcelán, ásvány, fa, fém, zománcozott fém, műanyag alapanyag közül. A gyöngy bármilyen fülbevaló, karkötő, nyaklánc, sőt még hajdísz alapanyaga is lehet.

gyongy-ekszer-hazilag-keszitve
Hozzávalók a gyöngy ékszer készítéshez:

 • fűzhető gyöngyök
 • gumidamil
 • végzáró elem
 • kapocs
 • köztes gyöngyök, gyöngykupak
 • szalag

Gyöngy ékszer elkészítése

Döntsük el, hogy milyen ékszert akarunk készíteni (pl. karkötőt, nyakláncot) majd vágjunk ennek megfelelő hosszúságú damilt. Érdemes a kívántnál kicsit hosszabbra hagyni a damilt, majd a végén a maradékot levágni.

 

Kössünk egy olyan méretű csomót a damil egyik végére, ami nem hagyja lecsúszni a gyöngyöt.

Fűzzük fel a gyöngyöket a damilra.

Ha megfelelő mennyiségű gyöngyöt fűztünk fel, akkor kössünk egy csomót a végére.

Az ékszer lezárásához használjunk végzáró elemet. Többféle végzáróból választhatunk, lehet bronz, ezüst, arany színű, egyszerű, vagy díszített.

Ha ékszered ragyogása megkopott, piszkos lett az idő múlásával, akkor az Ékszer tisztítása című cikkben minden típusú anyagból készített ékszer tisztításához adnak tanácsot!

Gyöngyékszer köztes gyönggyel, gyöngykupakkal

 

gyongy-ekszer-koztes-gyonggyelA gyöngyékszer szépségét tovább fokozhatjuk köztes gyöngyök, gyöngykupakok használatával. Ezek általában fémből készült, változatos formájú, mintázatú és színű díszítő elemek, amik még egyedibbé teszik az otthon készített ékszert. Számtalan módon variálhatjuk az ékszert. Csak annyit kell tennünk, hogy egyes gyöngyszemek közé fűzünk köztes gyöngyöt és/vagy gyöngykupakot. Megtehetjük például, hogy minden gyöngyszem közé fűzünk gyöngykupakot, és egy köztes gyöngyöt.

Ha érdekel az ezotéria, akkor az Ezoterikus kristályékszerek készítése házilag című cikket is ajánlom!

Szalagos gyöngyékszer házilag

A gyöngyszemek közé fűzött szalaggal még különlegesebbé tehetjük a saját készítésű ékszert.

Ízlés szerint bármilyen színű szalagot választhatunk. Az ékszer akkor lesz a legelegánsabb, ha a szalag közel olyan vastagságú, mint amekkora a gyöngyszem. Figyeljünk a szalag hosszúságára is, hiszen szalagból mindig lényegesen több kell, mint damilból.

A szalagot kétféleképpen is felfűzhetjük a gyöngyök közé:

– szimplán, amikor (tű segítségével) a damilt először egy réteg szalagon fűzzük át, majd a gyöngyszem furatán, aztán ismét egy réteg szalagon, és így tovább.

– duplán, amikor a damilt először két réteg szalagon fűzzük át, majd a gyöngyszemen, aztán ismét két réteg szalagon, és így tovább.

Bármelyik verziót is választjuk, a szalag és a gyöngy felfűzése során tartsunk közöttük egyenlő távolságot.

 

2. Drótékszerek készítése házilag

 

A drótékszerek megalkotása már kicsit több kézügyességet igényel, mint a gyöngy- vagy kristályékszer készítése, de az eredmény rendkívüli és megismételhetetlen. Csak a fantázia szabhat határt az így készülő mutatós ékszernek. Drótékszer készítésben amatőr és profi alkotó is maximálisan kiélheti kreativitását.

Drótból készíthetünk gyűrűt, karkötőt, fülbevalót, nyakláncot, medált, kitűzőt, akár órakarkötőt is.

drot-ekszerek-keszitese-hazilag
Drótok típusai:

Az alkotáshoz alapanyagok széles választéka áll rendelkezésünkre: különböző lágyságú, átmérőjű ezüst színű rézdrót, a sárgaréz drót, vörösréz drót, a fekete nikkel színű drót, különböző színű (pink, zöld, barna, ezüst) alumínium drót és ezüst drót.

Szerszámok:

Dróton kívül szükségünk lesz különféle fogókra (csípőfogó, kúpos fogó, laposfogó, drótvágó fogó), amelyekkel a drótot hajlítjuk meg. Az ékszerek lapításához egy speciális kalapácsot – patschhammer –  használjunk, ettől ellenállóbbak lesznek. A drótvégek lereszeléséhez használjuk reszelőt.

A drótékszer otthoni elkészítését nagyban megkönnyíti a dróthajlító, más néven drótformáló tábla használata. A táblához tartozó tüskéket az elkészítendő mintának megfelelően szúrjuk a táblán található lyukakba, majd tekerjük a drótot a beszúrt tüskék köré. Előfordul, hogy a táblán a tüskék helye nem változtatható, de ebben az esetben is lehetőségünk van különböző mintákat készíteni, csak annyit kell tennünk, hogy másként tekerjük fel a drótot a táblára. Akár 2D, akár 3D dróthajlító táblát is használhatunk.

Valamint szerezzünk be az ékszernek megfelelő kapcsot, akasztót.

A drótékszereket változatosan díszíthetjük gyöngyökkel, ásványokkal, üveggel, akár korallal is.

Ha még több ajándékötletet keresel hölgyeknek, akkor még sok-sok ajándék ötletet találhatsz hölgyeknek nálunk!

 

 1. Házi készítésű karkötő biztosítótűből

hazi-keszitesu-karkoto-biztositotubol

Ezt az ékszert bárki elkészítheti otthon. Nem kell hozzá más csak jelentősebb mennyiségű biztostű, gyöngyök, két damil (gumidamil vagy hímzőfonal, esetleg szalag). A biztostű tetszés szerint lehet kisebb vagy nagyobb, ezüst, aranysárga vagy színes. A gyöngyök színét is kedvünk szerint variálhatjuk.

 1. Nyissuk ki az összes biztostűt és fűzzünk fel rájuk a gyöngyöket. Minél sűrűbben fűzzünk fel a gyöngyöket a biztostűre, annál mutatósabb lesz.
 2. Az összes biztostűt – ugyanazon az oldalán – fűzzük fel az egyik damilra, majd a biztostűk másik oldalát fűzzük fel a másik damilra. A biztosítótűk szorosan álljanak egymás mellett.
 3. Igazítsuk a csuklónak megfelelő méretre és csomózzuk össze a két végét.
 4. Már kész is van.
A fentieken kívül, még számtalan dologból készíthetünk ékszert házilag:

 1. Karkötőt villából:

 

karkotot-villabol

Ehhez szükségünk lesz egy villára, egy fogóra és egy rongyra. (A rongy azért kell, hogy ne karcoljuk össze a villát a szerszámmal.) Egy puhább fémből készült, olcsóbb villa nyelét és szárait a fogó segítségével hajlítsuk a csuklónak megfelelő méretre és formára.

Ezután szintén a fogó segítségével hajlítsuk meg a villa ágait a nekünk tetsző formára.

Ezt tehetjük például úgy, hogy az egyik külső ágát kifelé, a másikat pedig befelé hajlítjuk kisebb-nagyobb ívben, a két belső ágát pedig egymás felé hajlítjuk úgy, hogy szív formát kapjunk.

A villakarkötő kis mértékben állítható is.

 

 1. Gyűrűt, medált patkószegből:

Ehhez nem kell más, mint egy patkószeg és egy fogó. Igen-igen, ez a szeg pontosan az a szeg, amit a kovácsok a lovak patkolásához használnak. A fogóval hajlítsuk meg a patkószeg szárát az ujjnak megfelelő ívre, illetve méretre és már kész is a gyűrű.

Ugyanezzel a módszerrel medált is készíthetünk patkószegből. Ehhez csak annyi kell, hogy a patkószeg hegyét kisebb ívben annyira visszahajlítjuk, hogy az elérje a szeg szárát. Így már fel lehet fűzni egy tetszőleges (pl. bőr) nyakláncra.

Ha kifejezetten férfiaknak keresel ajándékötletet, akkor számos ajándékötletet találhatsz férfiaknak is nálunk!

Még több ötlet:

Különleges ékszereket készíthetünk még házilag üvegből, bőrből, csipkéből, süthető gyurmából, gombokból, kötélből, csomózással fonalból (makramé), textilből, mi több ásványokból. Ezekről egy következő cikkben írok.

Az otthoni ékszerkészítés a lehetőségek kimeríthetetlen tárháza.

Örömteli alkotást kívánok!
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.